Web Analytics Made Easy - Statcounter

ریشه آداب، رسوم و سنن هر جامعه‌ای در هنرهای رایج آن جامعه نهفته است که بی‌شک با گذر زمان رو به تکامل گذارده است، اوج هنر ایرانی در قالی‌بافی است، این هنر با ابریشم‌های به کار رفته یا پشم‌های مرغوب زمانی ارزش پیدا می‌کند که با مهر و محبت، تلاش و صبر عجین شود.

قالی‌بافان را انسان‌های صبوری دیدم که دانه به دانه و رج به رج تار و پود قالی را به هم می‌بافند تا چشم هر زیبانگری را نوازش دهد و از شدت شعف به وجد آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شواهد تاریخی مانند سالنامه چینی سوئی‌سو اندکی پیش از انقراض ساسانیان در میان کالاها به قالی ایرانی اشاره دارد که همین موضوع گویای این نکته است که تاریخچه فرش و قالی‌بافی در زمان ساسانیان رونق فروان داشته است.

بهار خسرو قالی معروف دوره ساسانیان

بهار خسرو یکی از قالی‌های معروف این دوره بوده که در کتاب تاریخ طبری نیز به آن اشاره شده و حسن شهرت آن به جهت نقش و نگار منحصر بفردش که نمایان‌گر باغی آراسته با گلها و پرندگان و جوی‌های آب روان بوده است. بنا به مطالبی که در کتاب حدود‌العالم آمده است قالی‌بافی منطقه فارس را در قرن سوم قمری تایید می‌نماید و شاید بتوان گفت مطالعه دقیق قالی‌های اولیه بهترین راه برای آگاهی از تاریخچه صنایع نساجی و قالی‌بافی ایران است.

اما امروز این صنعت و هنر فاخر ایرانی با مشکلاتی رو‌به‌روست که باید برای حفاظت از این هنر اصیل ایرانی فکری کرد، تا چین این هنر اصیل را به سرقت نبرد، کارگاه‌های بزرگ چینی در تولید فرش ابریشم ایرانی گواه بر این است که هنر فرش ابریشم با نقوش کاملا ایرانی در حال قرار گرفتن در دستان مردان و زنان چینی است که پشت دار قالی نشسته، هنر ما را به سرقت برده و با نام فرش ایرانی به 45 کشور جهان عرضه می‌کنند.

به مناسب فرا‌رسیدن هفته صنایع دستی اشرف رضایی، هنرمند رشته قالی‌بافی از شازند در گفت‌و‌گو با ایکنا گفت: از 12 سالگی شروع به بافتن قالی و گلیم کردم و در حال حاضر 17 سال است که در این رشته‌ها تجربه دارم.

بافت تابلو‌فرش با مضامین قرآنی

وی با اشاره به اینکه بافتن قالی و گلیم آرامش توصیف‌ناپذیری را در وجود انسان متبلور می‌کند، در خصوص بافتن تابلو‌فرش‌هایی با مضامین قرآنی اظهار کرد: بسیار به قرآن علاقه دارم و از آیات قرآن با معانی رایج بین مردم استفاده می‌کنم، روح قرآن هنگام بافتن رج به رج تابلو فرش در وجودم زبانه می‌کشد و مرا به خدا نزدیک‌تر می‌کند.

رضایی ادامه داد: آرامش در بافت فرش و تابلو‌فرش آن‌قدر زیاد است که می‌توانم به جرأت همه افراد متقاضی به آرامش را به فراگیری فرش‌بافی دعوت کنم. وقتی شروع به بافتن می‌کنی از تمام دنیا، هم و غم‌هایش، خوبی و بدی‌هایش فارغ می‌شوید و در عالمی سیر می‌کنید که روحتان را جلا می‌دهد.

وی در خصوص انتخاب آیات قرآن هم گفت: انتخاب آیات قرآن جهت بافت تابلو فرش بیشتر سلیقه خودم است و گاهی هم سفارش مشتری است، هنر فرش‌بافی وقتی با آیات قرآن تلفیق می‌شود زیبایی‌اش چندین برابر می‌شود، چراکه همه انرژی‌های مثبت را در درون خود ذخیره کرده و در اطراف منعکس می‌کند.

این بانوی هنرمند شازندی در پاسخ به این سؤال که کدام آیات را بیشتر انتخاب می‌کنید و مورد پسند عموم است نیز اظهار کرد: بیشتر آیات 51 و 52 سوره مبارکه«قلم» معروف به «وَإِن یَکَادُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَیُزْلِقُونَکَ بِأَبْصَارِهِمْ لَمَّا سَمِعُوا الذِّکْرَ وَیَقُولُونَ إِنَّهُ لَمَجْنُونٌ ﴿۵۱﴾ وَمَا هُوَ إِلَّا ذِکْرٌ لِّلْعَالَمِینَ ﴿۵۲)» را انتخاب می‌کنم، آیةالکرسی هم از آیات بسیار خاص است و مشتری‌های خاص خودش را دارد.

رضایی همچنین به برپایی نمایشگاه‌های صنایع دستی متعدد در استان به ویژه در مرکز استان اشاره کرد و افزود: من نمایشگاه‌های زیادی شرکت کردم اما نمایشگاه قرآن اراک با استقبال بسیار خوبی برگزار شد، امید است این نمایشگاه‌ها در استان، استان‌های همجوار و در سطح کشور در راستای حمایت از هنرمندان بیشتر برگزار شود و از همه هنرمندان دعوت به عمل آید.

تاثیر وضعیت اقتصادی بر هنر قالی‌بافی

وی در خصوص مشکلات هنرمندان رشته قالی‌بافی به عدم جذب خریداران به هنر قالی‌بافی اشاره و بیان کرد: مشتریان این رشته خاص هستند و عموم به دلیل مباحث اقتصادی و معیشتی قدرت خرید تابلوفرش ندارند.

رضایی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات جامعه هدف فرش‌بافی انتخاب مصالح و لوازم مورد‌نیاز است، ما برای تهیه مصالح با قیمت مناسب باید به شهرهایی همچون کاشان و تبریز مراجعه کنیم؛ چون قیمت‌ها در اراک بسیار بالاست. در قدیم اراک مرکز تهیه مصالح بوده و کارخانه‌های خامه و رنگ‌رزی وجود داشته است اما امروز اثری از آن کارخانه‌ها نیست و اگر هم باشد شخصی است، لذا اگر بخواهیم لوازم مورد‌نیاز را از اراک تهیه کنیم برای هنرمندان این رشته صرفه اقتصادی ندارد.

وی در خصوص آموزش هنر قالی‌بافی در استان مرکزی تصریح کرد: حوزه آموزش در استان قابل قبول است و این رشته علاقمندان خود را دارد. مربیان برای تدریس علوم و فنون قالی‌بافی باید مجوز داشته باشند، اما من به دلیل اینکه نتوانستم ادامه تحصیل دهم با وجود اینکه قریب به 20 سال است که در این رشته تجربه دارم به من اجازه مربی‌گری نمی‌دهند.

این هنرمند در خصوص تربیت نیروهای ماهر در هنر قالی‌بافی هم گفت: من 12 بافنده خانم بدسرپرست و بی‌سرپرست را کامل آموزش دادم که سفارشات مشتری را در منزل انجام می‌دهند، اشتغال‌زایی در منازل برای بانوان بسیار برای من اهمیت دارد تا جایی که گاه آنان را مستقیم به مشتری معرفی می‌کنم.

فرش ساروق؛ یکی از اصیل‌ترین فرش‌های ایرانی

رضایی در خصوص سرقت صنعت فرش ایران توسط چین هم گفت: ایران در صنعت قالی‌باقی پیشینه‌ای دیرینه دارد، فرش ساروق یکی از اصیل‌ترین فرش‌های ایرانی است، با آموزش به هنرجویان نباید اجازه داد این صنعت فاخر ایرانی به دست فراموشی سپرده شود و بعدها با سرقت رفتن توسط کشورهایی همچون چین، ترکیه چیزی جز غبطه و حسرت عائد ما نشود. برای حفاظت از این صنعت باید مصالح مرغوب با قیمت مناسب در اختیار بافندگان قرار گیرد تا افرادی که در این رشته فعالیت دارند با دغدغه تأمین مصالح و بازار فروش رو‌به‌رو نباشند.

«مریم روشن»

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن خبرگزاری قرآن خبرگزاری ایکنا ایکنا مرکزی ایکنای مرکزی ایکنا استان مرکزی صنعت فرش قالی بافی استان مرکزی اراک فرش ساروق فرش اراک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۷۲۰۸۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تولد گوزن زرد ایرانی در خرم‌آباد/ کشت و صنعت بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش کشور

به گزارش خبرآنلاین لرستان ، علی سالاروند در این خصوص گفت: سال ١۴٠١ و ۱۴۰۲ در راستای حفظ و احیاء این گونه ارزشمند و در خطر انقراض هشت رأس گوزن زرد ایرانی از دو سایت تکثیر و پرورش دشت ناز ساری و سایر مراکز تکثیر کشور به لرستان و دامنه‌های زاگرس که زیستگاه و خاستگاه اصلی این گونه در گذشته بوده، انتقال داده شد.


وی افزود: گوزن زرد ایرانی در سایت تکثیر و پرورش فجر صفای کشت و صنعت لرستان واقع در دامنه‌های یافته‌کوه حفاظت و نگهداری می‌شوند که نخستین و بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش گوزن زرد در کشور است که با مشارکت بخش خصوصی و در راستای حفاظت مشارکتی از گونه‌های ارزشمند حیات وحش و ذخایر ژنتیکی ایجاد شده است.

سالاروند از تولد یگ راس گوساله در اردیبهشت ماه سال جاری خبر داد و گفت؛ گوساله تازه متولد شده در شرایط مناسب و پایداری می‌باشد و توسط مسئولین سایت و دامپزشک مربوطه به همراه مادر تحت مراقبت می‌باشد و شرایط زیستی و بستر مناسب برای زادآوری و رشد گوساله‌ توسط کارشناسان زحمتکش این اداره کل و مجموعه کشت و صنعت فجر صفا لرستان، فراهم شده است.

وی خاطر نشان کرد؛ در سال گذشته هم یک رأس گوزن زرد در این سایت متولد شده است که هم اکنون در سلامت کامل می‌باشد که نشان از موفقیت این سایت جدید در احیاء گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض حیات‌وحش دارد.

وی افزود؛ در حال حاضر گوزن زرد ایرانی در چند استان کشور نگهداری می‌شود و همچنان تلاش برای حفظ این گونه ارزشمند ادامه دارد و با سیاست‌های سازمان حفاظت محیط زیست و معرفی آن به مناطق مختلف، روند حفظ این گونه ارزشمند در سال‌های اخیر روند خوبی گرفته است و امیدها برای احیا آن در خاستگاه اصلی آن یعنی استان لرستان با موفقیت زاد و ولد طی دو سال اخیر نیز دوچندان شده است.

سالاروند موفقیت احیاء این گونه ارزشمند در استان لرستان را به همه طبیعت دوستان و علاقمندان به حیات وحش و محیط زیست تبریک گفت و از در دست بررسی بودن چند سایت خصوصی برای ایجاد مراکز نگهداری گونه‌های شاخص حیات وحش در استان لرستان خبر داد و اذعان نمود؛ استان لرستان در ایجاد مراکز حفاظت مشارکتی حیات وحش با کمک بخش خصوصی و در راستای شعار سال یعنی "جهش تولید با مشارکت مردم" در کشور پیشگام است.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903126

دیگر خبرها

  • حضرت ابراهیم یک پیامبر ویژه است
  • طب ایرانی می تواند در پیشگیری و درمان چاره ساز باشد
  • ۷۰۰ نفر بیمه شده قالی بافی در سرپل ذهاب فعالیت دارد
  • تلفیق هنر دست و صنعت
  • رویداد ملی بازی آرا، کمک به صنعت تولید بازی در کشور
  • ۴۳۰ حافظ یزدی در آزمون ملی اعطای مدرک تخصصی شرکت کردند
  • مرحله نهایی جشنواره قرآنی حیات در مشهد برگزار خواهد شد
  • تولد گوزن زرد ایرانی در خرم‌آباد/ کشت و صنعت بزرگترین سایت خصوصی تکثیر و پرورش کشور
  • قیمت روغن خوراکی امروز ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • اجرای برنامه همخوانی قرآن در بنا‌های تاریخی قزوین